Nyårskalender 2022

Snart kommer vår nyårskalender på en skärm nära dig! Se trailern som släpps i allhelgonahelgen till vår decemberkalender med en ny lucka operafilm på 3 – 5 minuter varje dag fram till nyårsafton.

Tre Knivar från Wei är en nyskriven kammaropera i fri tolkning av Harry Martinsons pjäs. Under 2023 planeras ett flertal uppsättningar i olika format. Kompositören Reine Jönsson och regissören Patrik Sörling ligger bakom projektet där tre musiker, sju sångare och en dansare medverkar.

Pjäsen

Reine Jönsson och Patrik Sörling skissade för femton år sedan på en opera efter Harry Martinsons pjäs Tre Knivar från Wei, som själv skrev på pjäsen under lika många år med början 1947, bara två år efter andra världskriget. Man anar tankar kring koncentrationsläger och frågan: Hur lever jag under skuggan av en snar död? När Reine och Patrik fick tillfälle att förverkliga operan var det åter krig i Europa. Precis som i Tre Knivar från Wei är döden ständigt närvarande..

Genom massmorden har makten slaktat också den ande
vi lärdes att förknippa med människodöden.
Dödens majestät ligger slaktat

Harry Martinson – Vagnen, 1960

I ett fängelse för dömda till ”den halva nåden” väntar kvinnor på att fienden skall bryta in och döden komma genom Fenixhärskarinnans påbjudna rit med tre knivar.

Musiken är skriven av Reine Jönsson som tagit fasta på idéer besläktade med Martinsons egna tankar om ”den nya enkelheten” och funderingar kring dramatik, om musik och drama som ett rotsystem och musikalisk barnatro. Partituret består av 88 minuter musik. Librettot av regissören Patrik Sörling är en bearbetning av Harrys pjäs kombinerat med fragment ur Martinsons och Karin Boyes liv och diktande.

Medverkande:

Shi Mo – Sami Yousri
Lai – Ulrika Tenstam
Hertiginnan – Elisabeth Leyser
Prinsessan – Amelia Jakobsson
Nan Fei – Ella Morin
Li Hua – Shannon Taylor (dansare)
Pa – Julia Lindgren
Kong – Jon Nilsson
Piano – Love Derwinger
Klarinett och basklarinett – Kristian Möller
Cello – Mats Olofsson

Tonsättare – Reine Jönsson
Dirigent – Pia Bygdéus
Inspelningstekniker – Jimmy Svensson
Mask och kostym – Robin Karlsson
Libretto och regi – Patrik Sörling
Videoassistent – Viktor Johansson
Knivsmed – Sami Yousri

Med stöd och hjälp från Kulturbryggan, Ifö Center och SKH Opera.

Stockholm, Bromölla

Först ut att visas är trailern till en nyårskalender med en ny scen varje dag under december månad. Efter nyår 2023 finns samtliga avsnitt ur filmen att beskåda utan kostnad. 

Scroll to top